Artikkelit tunnisteella: Tiedote

Twitter – loistava palvelukanava

Twitter on loistava palvelukanava. Twiitit ovat lähtökohtaisesti julkisia, ja niitä on näpsäkkä levittää periaatteessa koko käyttäjäkunnalle.

Kouvolan kaupunki liittyi Twitteriin alkuvuodesta:

Sen jälkeen se on lähettänyt 313 twiittiä – muttei ole vielä oivaltanut Twitterin perusominaisuutta. Twitterin sanotaan olevan sosiaalisen median kanava, ja se tuo mukanaan perusoletuksen, että käyttäjät ovat sosiaalisia eli vuorovaikutteisia.

Vuorovaikutteisuus tarkoittaa sitä, että seurataan muita käyttäjiä; Kouvolan kaupunki seuraa 10 tiliä, jotka ovat kouvolalaisia tahoja, kuten kirjasto ja lätkäseura.

Vuorovaikutukseen kuuluu myös se, että vastataan kun kysytään. Minäpä kokeilin tätä:

Muotoilin twittiini niin, että osoitan sen kaikille seuraajilleni ja vain pingaan eli ”tönäisen” Kouvolan kaupunkia. Vastaushan saattaisi tulla nopeasti joltakulta twiittaajalta,  joka on törmännyt samaan tilanteeseen itsekin.

En saanut vastausta.

Samaan aikaan Kouvola kyllä oli aktiivisena Twitterissä (uusin twiitti ylimpänä):

Hieman huvittavaa on nähdä, että samaan aikaan toivotellaan uusia kaupunkilaisia tervetulleiksi, muttei vastata toisen asiakkaan kysymyksiin. Hankintojen suunnittelukalenterista kyllä kerrotaan kolmesti. Ehkä se on hyvä asia.

Muutaman päivän päästä huomasin kaupungin twiittaavan, ja säntäsin uudistamaan kysymykseni:

Tällä kertaa muotoilin kysymykseni niin, että se on kohdistettu suoraan kaupungille. Aloitin twiittini kuitenkin muulla merkillä kuin käyttäjän nimimerkillä, jotta se näkyisi kaikille seuraajilleni, ei vain Kouvolan ja minun yhteisille. Edelleen toivoin, että saisin vastauksen edes jostain.

Arvatkaa, sainko vastausta? No en.

Jos Twitteriä käyttää vain tiedottamiseen, jää käyttämättä sen olennaisin puoli, nimittäin vuorovaikutteisuus. Twitter toimii mainiona palvelukanavana, jos viesteihin vain vastattaisiin.

Muista vetää vessa

Kaikki naiset ovat varmaan lukeneet erilaisia ohjeita vessojen seinillä siitä, mihin ihmeeseen terveyssiteet ja muut laitetaan. Vieläkö ihan oikeasti on ihmisiä, jotka luulevat, että Libressen ohutside on niin ohut, että sen voi huuhdella pytystä?

Niin, ja miehet: käsipapereita ei huuhdella viemäriin. Niiden paikka on roskiksessa.

Vessaohjeita on kamalan vaikea antaa. Miten puhua sivistyneesti eritteistä?

Viimeksi luin juuri ohjeen, jonka mukaan pönttöön pitää laittaa ”vain mitä sinne kuuluu”. Eli?

Onneksi ohje jatkui: ”Ei käsipyyhkeitä eikä missään nimessä terveystuotteita!!” Allekirjoituksena oli ”Putkisto valurautainen Vm. 1972”.

Mitä ovat ne terveystuotteet? Vitamiinejako? Tai vatsan toiminnan turvaamiseen tarkoitettuja aineita – niin, ehkä ne todella kannattaa mieluummin syödä.

Terveysside, pikkuhousunsuoja ja tamponi ovat inhottavia sanoja. Niille pitää keksiä joku hyvä yleistermi, että voi vähän yleistää ja etäännyttää itseä aiheesta: KuukautissuojaIntiimituote? Hygieniatarvike?

Itse jouduin vuosia sitten antamaan ohjeita vessan vetämisestä: Olin puhelinvaihteen hoitajana, ja koppini vieressä oli juuri remontoitu asiakkaille tarkoitettu vessa. Pönttö oli vaihdettu vettä säästäväksi, joten sen napista piti painaa jatkuvasti, kunnes pytty huuhtoutui.

Asiakkaat eivät tätä oivaltaneet, joten jouduin jokaiselle ystävälliselle kävijälle ohjeistamaan, miten pytty toimii: ”Juu ei se ole rikki, painat vaan siitä napista pitkään.”

Aikani neuvottuani päätin siirtyä massaviestintään ja tehdä lapun vessan seinälle. Mutta mitä siihen kirjoitetaan?

Vessa ei ole rikki.

Eikun Pytty ei

Äh, Wc-istuin tai siis sen säiliö toimii.

Mikä ihme tuon kapistuksen nimi on? Siihen aikaa ei ollut Googlea, joten jouduin ihan oikeasti miettimään esineen nimeä. Päädyin muistaakseni wc-istuimeen. No niin.

Paina napista niin kauan, että — öh. Kakka on mennyt pois. Eiii… 

Pytty on tyhjä? Jäähän sinne vesi.

Miten ulosteista ja likaisista papereista puhutaan tyylikkäästi – ja vieläpä mustaa valkoisella? Oli turvauduttava passiiviin:

Paina napista, kunnes wc-istuin on huuhtoutunut puhtaaksi.

Ei ainakaan tullut enää yhtään ilmoitusta, että pönttö ei vedä.

Tärkeä tiedote

Kuulin tänään radiosta, että Tarzanin Cheeta-simpanssi on kuollut.

Tämä uutinen kiinnitti huomioni kahdesta syystä:

Ensinnäkin asialle oli uhrattu Radio Suomen uutislähetyksessä useita sekunteja, joten sen pitää olla merkittävä uutinen. Ehkä se on, ehkä ei – tai ei vain ollut isompia uutisia näin välipäivinä kerrottavaksi.

Toiseksi tiedotteen rakenne toimi oikein hyvin. Tiedättehän: tärkein asia kerrotaan heti ensimmäisessä virkkeessä, ja sitä sitten täydennetään jatkossa:

Johnny Weissmullerin rinnalla 1930-luvun Tarzan-elokuvissa esiintynyt Cheeta-simpanssi on kuollut. Cheeta eli poikkeuksellisen korkeaan 80 vuoden ikään eläinten suojakodissa Floridassa.

Palm Harborin eläinkodin johtaja kertoo The Tampa Bay Tribune -lehdessä, että Cheeta oli rauhallinen eläin, jonka lempiharrastuksia olivat ihmisten naurattaminen, sormiväreillä maalailu ja jalkapallon katselu televisiosta.

Elokuvauransa jälkeen Cheeta eli Weissmullerin talossa. Palm Harbouriin se tuli 1960-luvulla. Keskuksessa asuu 14 muutakin simpanssia.

(Lähde: AP, Yle Uutiset. Koko uutinen löytyy Ylen sivulta. Radiouutisen voi kuunnella Ylen Areenasta (viimeinen uutinen), mutta se poistuu sieltä vuorokaudessa eli huomenna kello 11. )

Uutista kuunnellessani tajusin, miten tiedotteen rakenne todella toimii. Aivan kuulin, kuinka toimittaja tekstiä lukiessaan vilkuili kelloa ajatellen ”ehdin vielä lukea tämän lauseen”. Toimivassa tiedotteessahan lukemisen voi lopettaa minkä tahansa virkkeen jälkeen, ja silti asia säilyy kokonaisena.

Tiedotteen informaatiorakenne tuo mukanaan kyllä ongelmiakin. Kun ensimmäinen virke on uutisessa kaikkein tärkein, siihen ahdetaan valtavasti informaatiota. Cheeta on pitänyt esitellä meille ennen kuin varsinainen uutinen voidaan kertoa: Johnny Weissmullerin rinnalla 1930-luvun Tarzan-elokuvissa esiintynyt. Huh!

Normaalissa tekstissähän asia kerrottaisiin jokseenkin seuraavasti: Cheeta-simpanssi on kuollut. Se esiintyi 1930-luvulla Tarzan-elokuvissa Johnny Weissmullerin rinnalla. Tätä ei tiedote kuitenkaan salli, sillä sen rakenne on  kirjoittajaa kahlitseva. Siksi tiedotteen tekeminen on taitolaji.