Miellyttävää matkantekoa

Arvatkaa, minkä ammattikunnan edustaja on aina oikeassa? Ei, ei lääkäri eikä tuomari, ei pappi tai putkimies.

Se on taksikuski.

Liian usein taksinkuljettaja on kaikentietävä marmattaja, joka pitää oikeutenaan purkaa mielipahaansa maailmasta asiakkaalleen. Ja pakkohan sitä valitusta on kuunnella, jos ei halua kävellä.

Ja hei, matkustaja maksaa siitä matkasta, ja sen pitäisi olla miellyttävä kokemus!

Olen nyt viikon sisällä käyttänyt taksia kolme kertaa. Kahdella kerralla näistä kuljettaja kävi läpi pientä raivokohtausta liikennejärjestelyistä, tienkunnosta, sen kunnossapidosta, muista kuljettajista ja ylipäänsä liikenteestä.

En voi muuta kuin ihailla näitä kuljettajia siitä, että he päivästä toiseen jaksavat tehdä työtä ilmeisen epämieluisassa työtehtävässä.

Kiivailu ja kiroilu ei mielestäni kuulu asiakaspalveluun, mutta eräänkin kerran olen takapenkillä kuunnellut kuskin voimasanoja ja sadattelua. Matkustajasta on lievästi pelottavaa istua sellaisen kuljettajan kyydissä, joka meuhkaa muista eikä keskity kurvailuun kunnolla.

Itse olen opetellut olemaan aina samaa mieltä kaikesta kuljettajan kanssa. Joskus yritin keskustella ja esittää toisiakin näkökantoja, mutta keskustelu kävi niin aggressiiviseksi, että siirryin kokonaan ”niinniin, ihan totta” -linjalle.

Tiedän, että siitä seuraa se, että kuljettaja luulee olevansa oikeassa tässäkin asiassa, kun ei saa vastaväitteitä.

Auton kyydissä valta on kuljettajalla. On jokseenkin vääristynyt asetelma, että kuljettaja ottaa vallan päättää a) siitä, keskustellaanko ylipääätän ollenkaan ja b) aiheen, josta keskustellaan.

Itse olen yleensä taksissa menossa tai tulossa työasioiden takia. Joko haluan keskittyä tulevaan, tehdä viime hetken valmisteluja tai toisaalta toipua ja hengähtää hetken ennen seuraavaa tilannetta. Yleensä en halua sanoa sanaakaan kuljettajalle vaan tahdon murjottaa rauhassa.

Monilla muilla aloilla on tavoitteena pitää asiakas tyytyväisenä, jotta hän tulisi toistekin asioille. Taksikyytejä harvemmin tilataan suoraan yrittäjältä, joten palvelun laadulla kilpailu on olematonta.

Viikkoni kolmas taksikuski onneksi pelasti ammattikunnan maineen. Hän nosti kättä kiitokseksi tienantajalle, kehui poliisia, antoi naurahtaen tietä toiselle kuljettajalle, neuvoi hyvän leipomon ja olisi määränpäässä avannut ovenkin minulle.

Täytyykin kuitista tarkistaa puhelinnumero ja soittaa hänelle, kun taas tarvitsen kyytiä.

7 kommenttia

 1. sanna vehviläinen

  Heippa! Taksien ahkerana käyttäjänä olen sitä mieltä että asiakas saa kyllä pyytää hiljaisuutta. Olen joskus sanonut pulisijalle, ystävällistä äänenpainoa ainakin yrittäen :-), että olen väsynyt enkä jaksaisi jutella, tai pyytänyt radiota hiljaisemmalle. On se onnistunutkin! – Ja jos taksin valikointi olisi helpompaa, jättäisin jotkut kaaharit toiste valitsematta!

  Tykkää
  Vastaa
 2. Liisa-Maria Patjas

  Mainiota, että olet noin rohkea! Minä olen sellainen raukkis, etten uskalla sanoa kuskille mitään.

  Olin tänään kaaharikuskin kyydissä, ja kaupan päälle sain vielä hajuelämyksiä. Pelottavaa ja inhottavaa.

  Hajuista kamalin on kyllä vanha viina. Kerran kuljettaja haisi niin vahvasti edelliselle illalle, että mietin tosissani onko hän edes ajokuntoinen. Enkä silloinkaan sanonut mitään – olin vain onnellinen, että matka oli melko lyhyt.

  Mutta pakko on todeta, että kohdalle on tällä viikolla sattunut myös pari herrasmieskuljettajaa: yksi jopa nousi ylös autosta ja avasi minulle sekä auton että talon oven! Upeaa!

  Tykkää
  Vastaa
  • Winter

   Vali, multumesc mult pentru aprecieri!Si mie-mi plac tare mult ciupercile pleurotus dar nu pot sa spun ca le gasesc tot timpul, din pacate.VN:F [1l.621_11.9]p9ease wait…VN:F [1.9.21_1169](from 0 votes)

   Tykkää
   Vastaa
  • neue lebensversicherung ag hamburg

   I’ve always been a little unclear about the Bible’s explanation of how Jesus is also God, and the son of God, but I think the Superman version- that is the Superman stories as a retelling of the Bible, with Superman as Jesus- well, that just makes a lot more sense to me. Superman, a son of Krypton (i.e. Heaven) comes to Earth to help us be better human beings by doing good things and showing us the virtues of “Truth, Justice and the American Way”. I’m pretty sure that makes Richard Pryor a tool of the devil. I’ll never see Stir Crazy the same.

   Tykkää
   Vastaa
  • http://www./

   “Erään maksullisen naisen kanssa puhuttuani (josta oli haastattelu uusimmassa Seiskassa) minulle on alkanut tulla miesviha. Hän oli hyvin herttainen ja mukava, hänen tavattuani lähinnä minulle tuli inho ja viha miehiä kohtaan. Kuinka joku kehtaa käyttää hyväkseen naisia jatkuvasti, vielä sellaisia,jotka tarvitsisivat vain rakkautta ja läheisyyttä?????”Kumpi tässä taas puhuu lööperiä sinä vai elättäjäsi seiska? Tämä herttainen ja mukava tyttö huoraa ihan omasta halusta ja rahasta.

   Tykkää
   Vastaa
  • schnellkredit azubi jobbörse

   But isn't that your writing style? I mean cool detachment as you offer unique observations and insights sometimes combined with humor. Whiskey called it "Sailerian insouciance" which is a pretty good description.Your "just the facts ma'am" approach to most topics is a study in moderation. It's just that the facts you bring to light are very stubborn things, and unwelcome in the Pravda media.

   Tykkää
   Vastaa
  • mut 15 coin generator

   -Stops the flow of anarchy and terrorism-Small and efficient, fits comfortably in the launch planes-All the previous leaks and flaws of the last design have been improved in this one-Cheap and plentiful-Easy to dispose of

   Tykkää
   Vastaa

Kommentoi