Kirjoituskynnys

Kaverini päivitti statustaan Facebookissa:

Kylli Kaveri on ainaisessa aikapulassa ajautunut FB-päivitysrutiinin ulkopuolelle. Kynnys pikkusattumuksista kertomiseen nousee nousemistaan. Mitä kerrottavaa mulla muka aikaisemmin oli, jopa monta kertaa päivässä? Isoja ajatuksia ei ole ollut sitten lukion ainekirjoitustuntien.

Tunnistan tunteen. Kun aikaa kuluu, rutiini särkyy ja kynnys kasvaa. Jos aiemmin oli helppoa kirjoittaa jotain, melkein mitä vain, nyt ei ole yhtään julkaistavaa ajatusta päässä. Tulee tunne, että olen vain tärkeilijä, jos nyt muka tämänkin kerron muille. Parempi olla siis hiljaa.

Monelle helpointa on saada valmista aikaan, kun on ihan pakko. Ei ole aikaa ja mahdollisuutta itsekritiikkiin, vaan on pakko tehdä valmista, hyväksyä kaikki tuotos. Kaikki lopputulos ei aina ole mitään helmeä, mutta ihan käyttökelpoista kamaa kuitenkin.

Tosin on joskus käynyt niinkin, että jälkeenpäin ihmettelee, että minäkö tuon ajatuksen olen tuottanut: tuollaisen kauniin ja valmiin mietteen tai kristallinkirkkaan näkemyksen. (Enkä nyt lisää tähän itsetehostavaa, puolipakollista ja muka-vaatimatonta ”mutta ei usein”.)

Pienen paineen alla voi syntyä tosi hyvää jälkeä, mutta kai se on niin, ettei asioita kannattaisi jättää viime tippaan. Jotkut ajatukset vaativat jalostamista, ja siihen on kirjoittamisessa hyvä keino vain kirjoittaa uusiksi aiemmin kirjoitettu.

Kirjoittamisessa auttaa rutiini. Valkoisen paperin kammo helpottaa, kun kirjoittaa säännöllisesti jotain. Kun näkee, että saa edes jotain aikaan, on helpompi uskoa, että jokin osa siitä on ihan luettavaakin. Oikeata hetkeä ei varmaan koskaan tule – tai silloin ovat kirjoitusvälineet kaukana.

5 kommenttia

 1. http://www.uscaimconsulting.org/

  Dee – What a gloriously happy bunch of pics, Jamie!! You captured the funfilled essence of the Wilson gang with seeming ease. Thank you for choosing this delightful family and for sharing with all of us.

  Tykkää
  Vastaa
 2. http://www.kreditevergleichen.tech/

  Good for you on the new studio!! My husband keeps threatening to have a room built above our garage so he can put all of my sewing stuff up there and get the office back…a whole room that I don't have to share and can mess up as much as I want?? I may never come back downstairs!!!

  Tykkää
  Vastaa
 3. http://www./

  The best family photo session ever. We had fun and the kids got to choose how some of the photos would be shot. Great location and Lisa was so easy going and still got amazing shots. Thanks

  Tykkää
  Vastaa

Kommentoi